Kadın cinayeti kavramı; genellikle -kadınların- eşleri, erkek arkadaşları, aile üyeleri vb. tarafından öldürülmesini tanımlamak için kullanılır.
Uluslararası düzeyde ise, kadına yönelik şiddetin temel bir nedeni olarak tanımlanan eşitsizlik ve ayrımcılığın etkisini vurgulamak adına “kadın cinayeti” teriminden yararlanılır.
Kadın cinayeti günümüzün en önemli sosyal sorunlarından birisi olmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda, kadınlar için erken ölüm nedeni olan öldürülme olaylarının tamamı için kadın cinayeti kavramı kullanılmaktadır.
Kadın Cinayetleri Sebepleri
Cinsiyete bağlı cinayetler, bir dizi şiddet eyleminde ortaya çıkan son eylemdir. Yani bir sonuçtur. İnsanlar genellikle kadın cinayetine yol açan ölümcül olay zincirini tanımıyorlar. Başlangıçtaki gerilimler bazen cinayete sebep olmayabilir ve aşılabilir. Fakat istismar ve gerilim tırmanırsa ve zamanında müdahale ve destek olmazsa kadınlar maalesef cinayete kurban gitmektedir.
Kadın Cinayetlerinin Kapsamı: Dişil kişiliğe bağlı olarak kadın cinayeti sebepleri çok çeşitli ve geniş kapsamlı ele alınabilir. Doğumda kız çocuk cinayetleri, doğum öncesi kız çocuk aldırma, toplu kız çocuk katliamları, sözde namus adına işlenen cinayetler, eş cinayetleri, sokakta yabancı kadınların öldürülmesi, iş ortamında işlenen cinayetler ve dahası.
Kadın cinayetleri, aile içerisinde olabildiği gibi otobüste, caddede ve işyerinde de yaşanabilmektedir. Bugün dünya çapında kadın cinayeti hakkında karşılaştırılabilir istatistiki verilere sahip değiliz. Ancak Amerika’dan Avrupa ülkelerine – Ortadoğu’dan Doğu Asya ülkelerine kadar – en gelişmiş toplumlardan en ilkel toplumlara – kadın cinayetleri, en önemli insanlık sorunlarından birisi olarak varlığını sürdürmektedir.
Türkiye’de Evlilikte Kadına Bakış Açısı
Günümüzde Türkiye’nin çok çeşitli bölgelerinde evliliğe dair farklı bakış açıları vardır. Ailelerin kızlarına değer verdiği ve görüşlerini önemsediği evlilikler olduğu gibi; zorla evlilikler, çocuk evlilikleri, para karşılığı evlilikler de bulunmaktadır. İkinci tür evliliklerin sonucu olarak kadınların değersiz görüldüğü ve evliliklerin sağlıksız olduğu yaşam biçimleri meydana gelmekte ve ailevi nedenlerle kadın cinayetlerine zemin hazırlamaktadır.
Emine Bulut Cinayeti
2019 yılının belki de en çok konuşulan haberlerinden birisi, Emine Bulut cinayeti olmuştur. 38 yaşındaki eski kocasının bıçakla gerçekleştirdiği saldırıdan birkaç saniye sonra çekilen görüntülerde, on yaşındaki “Ölme anne” diyen kızına “Ölmek istemiyorum” diyen bir anne olan Emine Bulut, vahşi bir şekilde katledilmiştir.
Olayın sosyal medyada yayılmasının ardından birçok şehirde insanlar sokaklara dökülmüş, “ölmek istemiyoruz” pankartları ile eylemler yapılmış, futbol maçları öncesinde katledilen Emine Bulut anılmış; ünlüler, sanatçılar ve politikacılar tarafından açıklamalar yapılmış ve son süreçte katil müebbet hapis cezası ile cezalandırılmıştır.
Şule Çet Davası
Bir diğer olayda ise 23 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Şule Çet;
29 Mayıs 2018’de Ankara’daki bir plazanın 20. katından düşerek yaşamını yitirdi.
Ölümü, başlangıçta intihar olarak değerlendirildi. Daha sonra patronu ve arkadaşı tarafından tecavüze uğradığı ve öldürüldüğü hakkında şüpheler doğrultusunda soruşturma yönü değişti.
Şu anda Şule Çet Davası hala çözümlenmemiş ve mahkeme süreci devam etmektedir.
Şule Çet Davasına yakından bakalım..
Şule’nin çocukluğu kolay geçmemişti, ailesi zengin değildi ve annesi, Şule sadece 13 yaşındayken mide kanserinden ölmüştü. Gazi Üniversitesi’nde tekstil tasarımı okuyordu. Böylece bir gün uygun bir iş bulabilecek ve finansal olarak bağımsız olabilecekti.
Olay günü atanan ilk savcı olayı ntihar diyerek sonlandırmıştır. ( Bu savcı sonrasında davadan alınmıştır. ) Fakat telefon kayıtları, Şule’nin ev arkadaşına 2:39’da bir mesaj yolladığını ve Şule’nin 3:50’de pencereden düşmesinden bir saat önce “her şeyin kötüye gittiğini” söylediğini gösterdi.
Ayrıca, Şule oda arkadaşına 1:48’de şöyle bir mesaj göndermişti: “Buradan çıkamıyorum. Adam bana takıntılı. Bırakmıyor keşke gelmeseydim.” adlı mesaj medya’da yayınlandı.
Mesajdan on iki dakika önce ise Şule, oda arkadaşını aramıştır ve oda arkadaşından kendisini aramasını iste ve eve gelmesi gerektiğini söylemesini istemiştir. Bu konuşmalardan kısa bir süre sonra ise maalesef Şule Çet’in ölümü gerçekleşmiştir.
Bu olay da Emine Bulut cinayeti gibi gündem oldu, hukuki süreç ise hala devam ediyor.
Kadın Cinayetlerini Önlemek
Kadınlar hakkında bazı yaygın bencil tutum ve ilkel inançların kadın cinayetlerinin temel sebebi olduğu görülmektedir;
Emine Bulut cinayetinde geleneksel sebepler baskın görünürken, Şule Çet olayında eğitim seviyesinin yüksek olduğu, lüks iş hayatı çevresi söz konusudur. Yani kadın cinayetlerinin özünde insanın iyilik-kötülük tercihleri, bireysel ruh sağlığı ve cezai yaptırım konusundaki kesinliğin yattığı görülmektedir.
Son yıllarda, kadın cinayeti de dahil olmak üzere kadına yönelik şiddeti önlemek için uluslararası alanda giderek daha fazla çaba sarf ediliyor olsa da; dünya genelinde önleme, güvenlik hizmetleri, yasal tepkiler ve kısa/uzun vadeli müdahale konusunda aksaklıklar bulunmaktadır. Bu durumda: “Bireysel olarak kadın cinayetleri nasıl önlenebilir ne yapılabilir?” sorusunu yanıtlamak gerekiyor.
Kadın Cinayetleri Nasıl Önlenir?
Bütün bu aksaklıklara rağmen kadın cinayetlerini azaltmak için gerekli hukuki düzenin alt yapısı vardır.
- Her şeyden önce, mağdur olma ihtimali olan kadınların bireysel hak bilincini arttırmak gerekmektedir.
- Kadınların, hukuki yolları denemekten çekinmemeleri hakkında psikolojik destek sağlanmalıdır.
- Resmi kurumlarda gördüğü olumsuz kişisel davranışlara karşı asla pes etmemelerini sağlamak hayati derecede önemlidir.
- Resmi kurumlardaki kişiler hizmet etmek için vardır, kişisel ima, duyarsızlık, ilgisizlik gibi davranışlarda bulunma hakkı yoktur.
- Tehlike altında olan kadınların, öncelikle Alo 183 Çağrı Merkezi’ni arayarak durumlarını izah etmeleri ve ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi almaları önemli ve gereklidir.
- Ayrıca ne olursa olsun en yakın savcılığa gitmeleri gerekmektedir.
- Ayrıca mağdur olma tehlikesi olan kadınlar; tehlikenin boyutuna göre ücretsiz sığınma evi talebinde bulunabileceklerini de unutmamalıdır.
The post Türkiye’de 2019 Kadın cinayetleri appeared first on Bakımlı Kadın.