Yeni nesil kıyafetlerde genellikle petrol ürünü olan ve zararlı iplikler kullanılır o nedenle bu kumaş türleri zararlıdır. Yine de şu anda satılan elbise ve kıyafetlerin neredeyse %80’i bu tarz kumaşlardan üretilir. Sebebi ise maliyetinin düşük olmasıdır. Doğal ipliklerden oluşan kumaşlarda ise tüylenme, tiftiklenme görülebilir. Kumaşlarda Tüylenme ve bunun nasıl giderileceğini bu konuda sizlere aktaracağım.
Elbise ve Kıyafetlerdeki Tüylenme Nedenleri
- Kumaşın cinsi ve Kalitesi
- Sürtünme
- Tüylenme ( Sürtünme nedeni ile olur )
- Tiftiklenme ( İpliklerin dolanması topaklaşması ile oluşur )
Tüylenme Yapan Kumaşlar
Genellikle doğal / Organik olan tüm iplik cinleri tüylenme yapar ki bu doğal ve sağlıklı olanıdır. Tüm pamuk cinsi iplikler, İpek, keten, yün ve kaşmir kumaşlar tüylenme yapabikir.
Tüylenme Tiftiklenme Nasıl Engellenir?
1-)Tüylenme yapan bir kumaş cinsi ise kıyafetlerinizi çamaşır makinasında hassas programda yıkamalısınız.
2-)Makina fazla doldurulmamalı boş bırakara yıkamalısınız
3-)Çamaşır detarjanı Kaygan bir yapıda olduğu için sürtünmeyi önler o 4-)nedenle çamaşır detarjanı ve yumuştacıyı biraz daha fazla ekleyebilirsiniz.
5-)Çamaşır makinesinde yıkama yaparken tüy bırakacak kıyafetler ile tüy çeken kıyafetleri bir arada yıkamamalı, ayrı ayrı yıkamalısınız.
Elbise ve Kıyafetlerinizdeki Tüyleri Temizlemek
Jilet ya da traş bıcağı
Kıyafetlerinizdeki topaklaşmış tüyleri ve tiftiklenmeyi alabilirsiniz ama bir yandan da kumaşa tekrar zarar verirsiniz. Zaten jiletle alan da artık yok. Tavsiye etmiyorum.

Koli Bandı
Jiletten bir farkı yok hatta daha da zararlı çünkü alttaki kumaşın da ipliklerinin birbirinden ayrılmasına neden oluyor ve kumaşa zarar veriyor.

Bulaşık Süngeri
Yine sürtünmeyi arttırdığı için önermediğim bir başka alternatif yol.

Ponza – Topuk Taşı
Topuk taşı’da yine Kumaşa en çok zarar verenler arasında fazlaca sürtünme kullanıldığı için resmen kumaşı parçalar bu nedenle faydadan çok zarara neden olur.

Bugidi
Evde varsa üstte yer alan alternatifleri arasında en zararsızı bu diyebiliriz.
Kıyafet Tüyü Alma Makinesi
Aslında en yararlısı bu Kumaştan Tüy alma makinası. Özellikle Kaşmir kumaşlar için kullanılır. Kumaşa zarar vermeden çekip çıkardığı için de kumaşın uzun süre kullanılabilirliğini arttırır.

Tüy Toplama Rulosu
Fiyatı 20 tl, Eğer çok fazla tüylenen kıyafetiniz varsa bu tarz ürünler tercih edebilirsiniz. Bu rulaların iki farklı tipi mevcut. Yıkanabileni ve başlığı değiştirilebileni.

The post Tüylenme: Elbise ve Kıyafetlerdeki Tüyler Nasıl Alınır? appeared first on Bakımlı Kadın.